استیک اسید که با نام آیوپاک اتانوییک اسید نیز شناخته می شود دارای فرمول مولکولی CH3COOH می باشد و مهمترین عضو خانواده کربوکسیلیک اسید هاست . محلول رقیق این ماده به وسیله اکسیداسیون و تخمیر کربوهیدرات های طبیعی تولید می شود که به این محلول سرکه گویند.
به نمک ها ، استر ها و آسیل های این ترکیب ، استات گویند
خواص فیزیکی و شیمیایی
استیک اسید خالص که معمولا استیک اسید گلاسیال نامیده می شود ، مایعی بی رنگ ، خورنده دارای خواص فیزیکی و شیمیایی زیر می باشد.
نقطه ذوب : ۱۶٫۷ درجه سانتی گراد
نقطه جوش: ۱۱۸٫۱ درجه سانتی گراد
جرم مولکولی: ۶۰٫۱ g/mol
چگالی : ۱٫۰۵۲ g/ml
حلالیت : به هر نسبتی در آب محلول است.
تهیه و تولید
استیک اسید صنعتی به وسیله ی اکسیداسیون استالدهید در معرض هوا ، اکسیداسیون اتانول (اتیل الکل) و یا اکسیداسیون بوتان یا بوتن تولید می شود . روش تولید صنعتی این ماده که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد در سال ۱۹۶۰ و توسط کمپانی مونسانتو ارائه شد ، این روش کربونیلاسیون متانول (متیل الکل) در حضور کاتالیزور رودیم -یدید می باشد.
کاربرد ها
سرکه
سرکه که به عنوان یک ماده ی غذایی به صورت روزمره مورد استفاده قرار می گیرد معمولا دارای ۵-۲۰ درصد استیک اسید می باشد
کاربرد در پزشکی
استیک اسید خواص آنتی باکتریالی فوق العاده ای از خود نشان می دهد و می توان از این ماده با غلظت ۱% به عنوان یک ماده ضد عفونی استفاده کرد
کاربرد در تولید مواد صنعتی
مونومر وینیل استات برای ساخت پلیمر های متنوع در صنایعی مانند چسب ، رنگ و … کاربرد دارد. در فرآیند ساخت این مونومر از استیک اسید ، اتیلن و اکسیژن به عنوان ماده اولیه و پالادیم به عنوان کاتالیزور استفاده می شود.
کاربرد به عنوان پاک کننده
استیک اسید می تواند به عنوان پاک کننده خانگی برای از بین بردن لکه های پنجره ها و دیگر سطوح عمل کند. این ماده همچنین برای از بین بردن آهک و رسوبات نیز (مانند رسوبات کتری) استفاده می شود.
اطلاعات ایمنی
این گرافیک توسط وبسایت cheminfinity.com طراحی و تولید شده است . کپی برداری تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.