اگر اکنون دانش آموز هستید ، شکی نیست که غالبا در طی دوره ی درس ها از هایلایتر ها استفاده می کنید. حتی اگر روز های تحصیل شما گذشته باشد ممکن است گه گاهی از آنها استفاده کنید . اما ترکیبات شیمیایی ایجاد کننده این رنگ های درخشان چیست ؟ در این گرافیک نگاهی انداخته ایم به برخی رنگدانه هایی که ممکن است در ساخت هایلایتر ها استفاده شود.
بسته به رنگ جوهری که نیاز است ، رنگدانه های مختلفی در هایلایتر ها استفاده می شود. هایلایتر های زرد رنگ معمولا از رنگدانه های بر پایه پیرن مثل پیرانین تولید می شوند و همچنین از فلورسین هم می توان استفاده کرد. از رنگدانه های تری فنیل متان برای تولید هایلایتر های آبی استفاده می شود که می تواند با رنگدانه های بر پایه پیرن برای تولید جوهر سبز مخلوط شود و یا برای تولید جوهر بنفش با رنگدانه های رودامین که برای ساخت هایلایتر های صورتی استفاده می شود، مخلوط شود . در آخر ترکیب رنگدانه کومارین و رنگدانه زانتان می تواند برای تولید جوهر نارنجی استفاده شود.
دانستن ترکیبات ایجاد کننده این رنگ ها خوب است ، اما چرا این ترکیبات رنگ های متفاوت را پدید می آورد؟ برای توضیح این مسئله ، ما نیاز به صحبت پیرامون رابطه بین نور و ساختار های شیمیایی داریم . عموما ، ترکیبات شیمیایی به این دلیل رنگی اند که آنها برخی طول موج های نور را جذب می کنند ولی بقیه را خیر. مولکول های مزدوج شده – که مولکول هایی با تعداد زیاد پیوند های یگانه و دوگانه متناوت هستند- می توانند طول موج هایی در ناحیه مرئی طیف الکترومغناطیس را جذب کنند ، که باعث می شود رنگ های متفاوتی بسته به طول موج هایی از نور که جذب کردند ، داشته باشند.
بنابرین ، رنگدانه های موجود در جوهر هایلایتر ها به این دلیل رنگی هستند که دارای تعداد زیادی پیوند یگانه و دوگانه متناوب هستند. اما این مسئله ظاهر فلورسنت آنها را توضیح نمی دهد.پس آنها دارای تعداد زیادی ترکیب شیمیایی اند که هر ترکیب حاوی مقادیر زیادی پیوند یگانه و دوگانه متناوب است در نتیجه رنگی است، اما به مقدار قابل توجهی کم تر از اینها ، فلورسنت است که در نقشی مشابه جوهر هایلایتر ها عمل می کند. همچنین توضیح این پدیده با ساختار های شیمیایی و جذب ممکن است.
ترکیبات شیمیایی رنگدانه هایی که در جوهر هایلایتر ها استفاده می شود همانطور که نور مرئی را جذب می کنند قسمتی از طیف فرابنفش را نیز جذب می کنند. هنگامی که الکترون ها در مولکول این نور را جذب می کنند ، آنها به حالت برانگیخته می روند که دارای انرژی بیشتری از حالت ابتدایی است. این الکترون ها در این حالت پر انرژی باقی نمی مانند بلکه آرام به حالت پایه خود برگشته و انرژی اضافه را به صورت نور آزاد می کند. این نور معمولا دارای طول موج بلند تری نسبت به طول موج اصلی است که جذب کرده است . با وجود اینکه نور جذب شده اولیه دارای طول موجی در ناحیه ی فرابفنش است هنگامی که نشر پیدا می کند ، می تواند در ناحیه ی مرئی باشد.
این رنگدانه های فلورسنت ، سپس ، به طور مداوم این فرآیند را انجام می دهد و نور مرئی را در نتیجه جذب نور فرابنفش نشر می کند. این نکته در نور معمول روز خیلی قابل توجه نیست ، اما تحت نور UV به شدت حس می شود و به جوهر های هایلایتر ظاهر فلورسنت می دهد.
درآخر ، اگرچه رنگدانه عضوی حیاتی است ، اما بیش از ۵درصد ترکیب جوهر را تشکیل نمی دهد . اکثریت قریب به اتفاق ترکیب جوهر را حلال گیکول و آب تشکیل داده است . همچنین جوهر ممکن است است حاوی مقداری زیست کش برای جلوگیری از رشد باکتری یا قارچ در جوهر باشد.
این مقاله و اینفوگرافی توسط وبسایت compoundchem.com تولید و توسط وبسایت cheminfinity.com ترجمه شده است . کپی برداری تنها با ذکر منبع مجاز است.