نحوه ساخت آینه نقره ای با استفاده از شیمی- چطور می توانیم یک بطری آینه ای بسازیم ؟ این سوالی است که امروز قصد پاسخ به آن را داریم .
اگر شما شیمیست هستید قطعا با واکنش هایی که منجر به ایجاد این اثر آینه ای می شود آشنا هستید اما اگر شیمیست نیستید حتما برایتان هیجان انگیز است که چگونه این اثر رخ می دهد. گرچه متاسفانه انجام این کار در خانه به راحتی میسر نیست.
نقره ای که در اخر روی سطح بطری می نشیند و آن را پوشش می دهد در اصل از محلول نقره نیترات تامین می شود. به منظور دست یافتن به یک آینه نقره ای عالی وجود واکنش دهنده های دیگری نیز ضروری است . آمونیاک و سدیم هیدروکسید واکنش دهنده هایی هستند که وجودشان ضروری است . آمونیاک وجودش به منظور واکنش با نقره نیترات و تشکیل واکنشگر تولنز الزامی است.
واکنشگر تولنز یک محلول شفاف از کمپلکس دی آمین نقره (|) می باشد ، معمولا به صورت ساده تر به آن با نام نقره نیترات آمونیاکی اشاره می شود. این واکنشگر معمولا در شیمی آلی به عنوان شناساگر ترکیبات دارای گروه آلدهید استفاده می شود. هنگامی که یک آلدهید به واکنشگر تولنز اضافه می شود ، آلدهید اکسید شده و به کربوکسیلیک اسید تبدیل می شود و همزمان یون دی آمین نقره (|) موجود در واکنشگر تولنز کاهش یافته و نقره فلزی تشکیل می شود و اثر آینه ای نقره ساخته می شود. معمولا برای این کار از آلدهید دکستروز (حالتی از گلوکز ) استفاده می شود.
معلمان شیمی به این ادعا که حرف زدن در مورد این واکنش بسیار ساده تر از انجام آن است شهادت می دهند. اگر نقره نیترات بدون آمونیاک مورد استفاده قرار گیرد ، نقره فلزی با سرعت بسیار بیشتری تشکیل می شود وبه جای پوشش سطح بطری با نقره معمولا یک سوسپانسیون از نقره تشکیل می شود که باعث ایجاد ظاهری سیاه و ابری شکل می شود.علت این که چرا قبل از واکنش با آلدهید آمونیاک به نقره نیترات اضافه می شود (به منظور تشکیل واکنشگر تولنز) این است که یون دی آمین نقره (|) سخت تر از یون نقره کاهش می یابد و این یعنی واکنش آهسته تر انجام می شود و کنترل نقره تولید شده طی واکنش آسان تر می شود. برای تشکیل یک اثر آینه ای خوب به این نکته توجه کنید که حتما سطح بطری تمیز باشد.
پیچیدگی دیگر این واکنش این است که واکنشگر تولنز مورد استفاده باید تازه باشد و نمی توان در این واکنش از واکنشگر تولنزی که مدتی از تهیه آن می گذرد استفاده کرد . این مسئله به این حقیقت مربوط می شود که هنگامی که مدتی از تولید واکنشگر تولنز می گذرد ، ماده حساس به شوک نقره نیترید می تواند تشکیل شود و تشکیل این ماده می تواند خطر انفجار را در پی داشته باشد . این خطر بسیار جدی است – در سال ۲۰۰۲ یک مدرسه در بریتانیا از خیلی قبل تر و در مقیاس بسیار زیاد واکنشگر تولنز ساخه شده بود که باعث یک انفجار شد که در این انفجار دو دانش آموز مصدم شدند. منابع متعددی وجود دارند که می توان جزئیات چگونگی انجام این واکنش در شرایط ایمن آزمایشگاهی را در آنها پیدا کرد که لینک برخی از این منابع در پایین مطلب آورده شده است.
این واکنش تنها در کلاس های شیمی مورد استفاده قرار نمی گیرد . زمانی از یک نوع از این واکنش برای تولید آینه استفاده می شد.
Justus von Liebig با ایجاد این فرآیند تولید آینه های نقره ای با استفاده از کاهش نقره نیترات در سال ۱۸۳۵ اعتبار یافته است . اگر چه امروزه از فرایند های دیگری نیز برای تولید آینه استفاده می شود
منابع:
A giant silver mirror experiment – LearnChemistry
The silver mirror reaction – David A Katz
Formation of a silver mirror on a glass surface – B Porcja, Rutgers
این مطلب و اینفوگرافی توسط وبسایت compoundchem.com تولید و به توسط وبسایت cheminfinity.com ترجمه شده است . کپی برداری تنها با ذکر منبع ترجمه مجاز می باشد.