
انواع ویروس های عامل سرما خوردگی و آنفولانزا یکی از موضوعات بیولوژی می باشد که در مقاله و گرافیک امروز به آن خواهیم پرداخت و نگاهی به سرماخوردگی هایی که اکثر ما در فصول سرد و زمستان به آنها مبتلا می شویم خواهیم انداخت. این در حالی است که در زمان نگارش این مقاله تمام جهان درگیر مبارزه با ویروس کرونا می باشند. در این گرافیک و مقاله ویروس هایی که سبب آنلفولانزا و سرماخوردگی می شود معرفی و ویژگی های هر کدام از اینها بررسی می شود
بسیاری از ما زمستان را حداقل با یک سرماخوردگی سپری می کنیم . به طور میانگین بزرگسالان هر سال بین ۲ تا ۵ بار سرما می خورند در حالی که این میانگین برای کودکان بین ۷ تا ۱۰ بار است . بیش از ۲۰۰ نوع ویروس مختلف با این بیماری ها مرتبط است و این ویروس ها را می توان به چندین دسته مختلف تقسیم کرد.
راینو ویروس ها (rhinoviruses)
رایج ترین ویروس عامل ایجاد سرماخوردگی در انسان ها راینوویروس ها (rhinoviruses) می باشند . این ویروس از کلمه یونانی rhinos به معنای “از بینی” نام گذاری شده است . این نام به این حقیقت ارتباط دارد که راینو ویروس ها در دمایی که در بینی وجود دارد (۳۳-۳۵ درجه سانتی گراد) به بهترین حالت تکثیر می شود.از نظر زبان شناسی کلمه rhinoceros هم از یونانی آمده است به معنای nose-horned
سه گونه از راینو ویروس وجود دارد که روی انسان تاثیر می گذارد: نوع B،A و C . درهریک از این ها تعداد زیادی سروتیپ مختلف وجود دارد . سروتیپ ها ویروس هایی هستند که در پروتئین های سطحی شان متفاوتند . بیش از ۱۵۰ سروتیپ مختلف از راینوویروس شناخته شده است و در مجموع این ویروس ها حدود ۳۰-۵۰ درصد سرماخوردگی ها را به خود اختصاص داده اند.
کرونا ویروس ها (coronaviruses)
ویروس کرونا بعد از راینوویروس رایج ترین خانواده ویروسی هستند که باعث سرما خوردگی می شوند . در این بین ۷ گونه شناخته شده از کرونا ویروس وجود دارد که روی انسان تاثیر می گذارد. این ویروس ها عامل انتشار برخی بیماری ها با عوارض شدید بوده اند ، نظیر سارس که چندین سال قبل رواج یافت و همچنین کرونا ویروس که در چین رواج یافت و امروز تمام دنیا درگیر آن است. علائم سرماخوردگی ناشی از کرونا ویروس ها چندین برابر شدید تر از مواردی است که ناشی از راینو ویروس هاست و این ویروس ها می توانند سبب ذات الریه شوند. نام این ویروس ها از crown به معنای تاج آمده است و به خاطر سطح تاجی شکل آنهاست .
ویروس آنفولانزا (influenza virus)
نوع دیگر ویروس که می تواند علائم جدی و خطرناک را در پی طی داشته باشد ویروس آنفولانزا می باشد. عفونت ها و سرایت های ناشی از این ویروس معمولا flu گفته می شود داشتن با علائمی نظیر تب. ۱۲ سروتیپ شناخته شده از ویروس آنفولانزا A وجود دارد که رایج ترین نوع در انسان ها می باشد و باعث رواج سالیانه این ویروس در جهان می شود.
واکسن آنفولانزا
برخلاف اکثر ویروس های عامل سرماخوردگی ، شما می توانید در برابر ویروس آنفولانزا واکسینه شوید. از آنجا که تعداد ویروس های عامل سرماخوردگی و آنفولانزا زیاد است و از طرفی آنها می توانند به سرعت جهش پیدا کنند ، بنابرین تلاش برای توسعه واکسنی که در برابر تمام ویروس های عامل سرماخوردگی محافظت کند غیر ممکن است. با این حال با توجه به علائم جدی تر و خطرناک تر آنفولانزا و احتمال مرگ افراد مسن و آسیب پذیر مبتلا به این بیماری ، واکسن های آنفلونزای سالیانه ساخته شده و وجود دارد . به خصوص این واکسن ها برای گروه های در خطر ساخته شده است.
دو بار در سال سازمان بهداشت جهانی بر پایه پیش بینی ها از محتمل ترین نژاد این ویروس برای انتشار دستور به تولید واکسن آنفولانزا می کند.در حالی که تضمینی بر این نیست که فرد واکسینه شده حتما در برابر ابتلا به آنفولانزا مقاوم است اما در بسیاری از سال ها محصولات نسبتا خوبی تولید شده است. واکسن ساخته شده تنها در صورتی که اطلاعات نژادی و ژنتیکی داده شده درست باشد به خوبی واکسن پیش بینی شده می باشد.
دیگر راه های درمان برای سرما خوردگی کم و نادر است .هنگامی که سرماخوردگی و آنفولانزا بر اثر عفونت های ویروسی باشد، آنتی بیوتیک ها که برای درمان عفونت های باکتریایی مفید است موثر واقع نمی شود. مشاهدات کمی برای اثر بخشی دیگر درمان های ارائه شده نظیر ویتامین C ، سیر و عسل وجود دارد .برخی مشاهدات در دست است که اگر قرص ها روی استات در ۲۴ ساعت اول ظهور علائم مصرف شوند مدت زمان علائم سرماخوردگی را تا یک سوم کاهش می دهد .
در واقع ما همه ی چیز هایی که باید در مورد انواع ویروس هایی که سبب ایجاد سرما خوردگی می شوند بدانیم ، نمی دانیم. علاوه بر ویروس هایی که در حال حاضر با آنها روبه رو هستیم ، بسیاری دیگر از ویروس ها هستند که می توانند باعث سرماخوردگی شوند. ویروس سینسیشال تنفسی ، ویروس پارا آنفولانزا، آدنو ویروس ، اینترو ویروس ها و متاپینیومو ویروس همگی از انواع دیگر ویروس هستند. علاوه بر این ها در ۲۰ – ۳۰ درصد سرماخوردگی ها ، ویروس مسبب تشخیص داده نمی شود. در این بین ممکن است ویروس شناخته شده باشد اما تشخیص داده نشود اما در برخی موارد ویروس عامل سرماخوردگی شناخته شده نیست.
در بیشتر موارد ، اگر شما سرما خورده باشید ، شما فقط به یکی از انواع ویروس که در اینجا به آن ها اشاره شد مبتلا شده اید . در حالی که حدود ۵ درصد موارد فرد به صورت همزمان به دو نوع ویروس مبتلا شده است. از آنجا که غالبا نوع ویروسی که فرد به آن مبتلا شده است به درمان آن کمک نمی کند اشتیاق زیادی برای تشخیص نوع ویروس وجود ندارد و در اکثر موارد روش درمانی وابسته به نوع ویروس نمی باشد.هنوز چیزهایی هست که می تواند به از بین بردن علائم کمک کند و شیمی می تواند به یافتن این موارد کمک کند.
مترجم : علیرضا آرونی
این مطلب و اینفوگرافی توسط وبسایت compoundchem.com تولید و توسط وبسایت cheminfinity.com ترجمه شده است . کپی برداری تنها با ذکر منبع ترجمه مجاز می باشد.